Sven naam betekenis

Sven is een Scandinavische naam, die meestal van Oud-Noorse oorsprong is. De naam stamt waarschijnlijk af van ‘Sveinn’, wat ‘jongen’ of ‘prins’ betekent in het Scandinavisch.

De naam is populair geweest in Zweden en Noorwegen sinds de negende eeuw. In Zweden is Sven een van de meest populaire jongensnamen, met een ranking in de top drie in zowel de jaren twintig, de jaren vijftig als de jaren tachtig. In andere Scandinavische landen is de naam minder populair, hoewel hij nog steeds bijna 800 kinderen elke keer jaarlijks wordt gegeven in Denemarken.

De naam heeft verschillende varianten over de heel wereld; het wordt die vaak prononceert als ‘Schven’ in Duitsland en ‘Sveen’ in het Noors. Er zijn ook Engelstalige spellingen, waaronder ‘Sven’ en ‘Swen’.

In het Engels is Sven vaak gegeven aan kinderen als een verwijzing naar hun Zweedse afkomst, maar kan ook worden gegeven door mensen die op zoek zijn naar een unieke naam in een meer culturele omgeving.

Sven is ook de naam van enkele bekende personen, waaronder schaatser Sven Kramer, acteur Sven-Bertil Taube, en Koningen van Zweden, Sven I, II én III.

Etymologie

De naam van Sven is afgeleid van een Oud Noors woord dat “soen” betekent. Dit was de naam van een krijger of een leider die in de Strijd gedood werd. De naam kreeg ook een verbondenheid met een krijgerachtig beeld door veel Scandinavische volkeren.

Populariteit

Sven is een lange-standing populaire naam in Zweden, Noorwegen, en grotere Scandinavische bevolkingen. Hoewel de naam erg populair is in de regio, is het lang niet zo bekend als andere Scandinavische namen zoals Erik, Magnus, en Lars. Buiten Scandinavië, is Sven meestal te vinden in grote Scandinavische gemeenschappen, zoals Amerika, Canada, Groot-Brittannië en Australië.

Beroemde dragers

Beroemde dragers van de naam Sven omvatten skaatser Sven Kramer, acteur Sven-Bertil Taube, auteur Sven Hassel, en de koningen van Zweden, Sven I, II en III. Andere beroemde Svens zijn: Sven Nys (Belgisch MTB-kampioen), Sven Hannawald (Duits skiër), Sven Ottke (bekend bokser).

Bijnamen & Variaties

Sven heeft een aantal Russische, Tsjechische en Slowaakse weergaven, zoals ‘Stinen’ en ‘Stenar’, en Engelse variëteiten, zoals ‘Sween’ of ‘Swen’. Popsulaire bijnamen voor Sven zijn ‘Venny’, ‘Vennie’, en ‘Van’.