De betekenis van ‘Milan’

Milan is een veelvoorkomend jongens- of meisjesnaam die afkomstig is uit het Slavische taalgebied. De naam Milan betekent letterlijk: “dear one”, wat kan worden vertaald als “geliefde”. De naam duidt op iemand met een zacht, vriendelijk en lief karakter.

De naam is oorspronkelijk afkomstig uit Tsjecho-Slowakije, de voormalige Tsjechoslowaakse regio. Het is ook populair in Italië, waar de naam een Italiaans tintje heeft gekregen. In Italië is de naam Milan vaak een afwijking van Milano, dat verwijst naar de stad Milaan.

In de Angelsaksische wereld is Milan een aanvaarde naam binnen alle religieuze achtergronden. Er zijn diverse bekende personen die de naam draagt, zoals acteur Milan Todorovic, Spaanse kunstenaar Milan Kunc, de Franse schrijver Milan Kundera en actrice Milan Heilig.

Het verspreiden van de naam door Europa en de Verenigde Staten

De naam Milan is niet alleen verspreid over het Europese vasteland, maar ook de Verenigde Staten. Er zijn veel mensen die de naam Milan dragen, van divers activiteiten en achtergronden.

Milan is een populaire naam in de Engelstalige wereld, vooral in de Verenigde Staten. Uit cijfers blijkt dat de naam sinds de jaren 2000 steeds meer is toegenomen, waardoor hij een veelvoorkomende naam is geworden. In 2018 was Milan de 118e meest populaire jongensnaam in de Verenigde Staten.

Milan als achternaam

Naast een eerste naam is Milan ook een veelvoorkomende achternaam. Hoewel het origineel uit Tsjecho-Slowakije komt, is het ook verspreid over de rest van de wereld, vooral de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten was Milan in 2018 de 510e meest voorkomende achternaam.

Het is niet verrassend dat er veel mensen met de achternaam Milan zijn. De naam heeft door de jaren heen zoveel verschillende culturele associaties gekregen, waardoor hij aanspreekt bij mensen van allerlei achtergronden.

Conclusie

De naam Milan is een combinerende factor tussen verschillende culturen, omdat de naam herkenbaar is voor velen. Milan heeft een Slavisch-Italiaanse oorsprong en is opgenomen in veilen Angelsaksische talen. Voor zowel jongens- als meisjesnamen is de naam populair, evenals als achternaam. De naam betekent letterlijk: “geliefde” en symboliseert iemand met een zacht, lief karakter.