De betekenis van de naam Mats

Mats is een Scandinavisch en Nederlands geslachtsnaam met een oude Germaanse oorsprong. Er zijn verschillende theorieën over de betekenis van de naam, maar de meest geaccepteerde is dat het is afgeleid van het Oud-Griekse woord ‘makios’, wat sterk of machtig betekent.

In Nederland is de naam Mats sinds de 16e eeuw gebruikelijk. Hij komt vooral voor in Nederland, maar ook in het noordoosten van Duitsland. De naam is een populair keuze de laatste decennia.

Mats kan ook afgeleid zijn van het Hebreeuwse ‘matityah’, wat ‘gift van God’ betekent. Ook wordt daarom wel aangenomen dat de betekenis zou zijn ‘geschenk van God’. In andere delen van Europa is de naam ook bekend en kan hij bijvoorbeeld afgeleid zijn van het woord ‘macht’ of ‘bekwaamheid’.

In Scandinavië is de naam kortweg Mats nog steeds gebruikelijk. De loftuitingexpressie duim ‘mats’ wordt gebruikt wanneer iemand iets goeds doet. “Duim ‘mats!” betekent letterlijk “Gefeliciteerd!” of “Proficiat!”

De populariteit van de naam Mats

De naam Mats is bij Babycenter.com regressief populair in Nederland. Dit betekent dat het vaker werd gebruikt door jongere ouders tussen 1980-2000 dan ouders die nu jonge kinderen hebben. Hoewel de populariteit wel wat is gedaald, blijft de naam Mats veel voorkomen: hij is de 81e meest populaire naam bij baby’s in heel Nederland.

In de Verenigde Staten kan de naam Mats ook af en toe worden gevonden. De naam is op zijn hoogst tussen 1986-1994 in populariteit gestegen en stond op plaats 755 in 1990 maar is sindsdien teruggevallen tot nummer 2833 in 2016.

Kortom

Mats is een typisch Scandinavische en Nederlandse naam met germaanse oorsprong en betekenis, variërend van ‘sterk’ tot ‘geschenk van God,’ en de naam blijft nog steeds veelvoorkomend. Hoewel de populariteit wat is gedaald, staat de naam nog steeds in de top 100 van populairste Nederlandse baby namen.