Luca naam betekenis: traditionele herennaam

Luca is een traditionele mannen-Italiaanse naam die meestal aan de Kerk en Italië verbonden is. De naam Luca is op zijn beurt afgeleid van het Canarische woord ‘Luco’ wat ‘wolf’ betekent.

In het Italiaans verwijst de naam Luca naar Lucas, een beroemde apostel in de Bijbel. Hij doet verslag van het leven en de bedakeningen van Jezus Christus. In de meeste gevallen wordt de naam Lucas gebruikt als een religieuze naam in de christelijke traditie.

Luca wordt meestal gebruikt als een jongensnaam. Andere variaties van de naam zijn Lucca, Lucio, Luchino en Lucchio.

Populariteit van de naam Luca

De naam Luca is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in veel landen. Volgens de BabyCenter-website heeft de naam Luca de afgelopen jaren een stijging gehad. De naam stond in 2009 op de 104th plaats en heeft in 2019 de 20e plaats bereikt.

Luca is wereldwijd populair, maar vooral in Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. De naam is ook meer populair als een meisjesnaam in sommige landen.

Bekende personen met de naam Luca

Naast de bijbelse apostel Luca, zijn er verschillende beroemde mensen uit de geschiedenis met de naam Luca. Dit zijn onder anderen:

– Luca Brasi (1490), een Italiaanse kloosterling, schrijver en dichter
– Luca Pacioli (1445-1517) een Italiaanse wiskundige die als vader van de moderne boekhouding wordt beschouwd.
– Luca Beltrami (1854 – 1933), een Italiaanse architect
– Luc Besson (1959), een Frans filmregisseur, producent en scenarioschrijver
– Luca Guadagnino (1971), een Italiaanse filmregisseur, scenarist en producent.

Betekenis van de naam Luca

De naam Luca staat symbool voor overwinning, dapperheid, loyaliteit en ambities. In het Italiaans wordt Luca vaak als een symbolisch eerbetoon aan Christus gezien.

De betekenis van de naam Luca is ook afgeleid van het Latijnse woord ‘luci’, wat ‘licht’ betekent. In sommige culturen betekent de naam Luca dat je een intelligente persoon bent.