Lars Naam Betekenis

Lars is een Scandinavisch naam die populair is in Nederland. De naam is afgeleid van Latijnse woorden voor “law” en “laurel tree”, wat betekent dat het “uiterst reputatie” betekent. Het is ook gebaseerd op het Scandinavische woord “Lawer” wat staat voor “leeuw”.

De naam speelt in veel culturen een belangrijke rol in de zin dat hij vaak geassocieerd wordt met kracht en nederigheid. Voor mensen met de naam Lars, wordt vaak gezegd dat ze een loyale, trouwe en nobele persoonlijkheid hebben. Ze zijn respectvol, beschermend en betrokken bij hun familie en vrienden.

Lars is ook een verkorte versie van Lawrence, Latijn voor “de man die gloort als een leeuw”. Het kan ook een afgeleide zijn van Lothar, wat staat voor “machtige leeuw”. Omdat de naam zo gewild is, worden er veel bijnamen gebruikt zoals “Lasse” in Zweden, “Larso” in Noorwegen en “Lare” in Fins. Beide eerste betekenen “levensvreugde”.

In de Griekse mythologie is Chrysaor, een gevleugelde man met een leeuwen topje ook wel genoemd “Lars”.

Net als vele andere Scandinavische namen, is Lars een populaire keuze als baby naam. Momenteel is de naam gerangschikt als de 347th meest populaire naam in Nederland en de 1355th meest populaire naam in de wereld. Hoewel het meer populair is voor jongens, worden er ook meisjes mee gedoopt.

Hoe Vaak Wordt Lars Gebruikt?

Uit cijfers van 2019 blijkt dat er ongeveer 190 baby’s met de naam Lars zijn geboren. Het betekent dat hij relatief populair is als baby naam, maar als je de hele bevolking meet, blijft het een redelijk zeldzame naam. Er zijn atleten, filmsterren, wetenschappers en politici met de naam Lars.

Beroemde Personen Geheten Lars

Lars Ulrich, de drummer van de metalband Metallica, is misschien wel de meest bekende persoon met deze naam. Er zijn ook beroemdheden zoals Lars Frederiksen (punk-rockzanger), Lars Eller (Canadese ijshockeyer) en Lars von Trier (Deense filmmaker).

Verder heb je Lars Tygesen, de Deense schaatser, Lars Hertervig, de Noorse kunstenaar, en de Britse acteur Lars Mikkelsen. Er zijn ook koningen met de naam Lars, zoals Koning Lars III van Denmark en Koning Lars I van Sweden.

Samenvatting

Lars is afgeleid van Latijnse woorden voor ‘law’ en ‘laurel tree’, wat staat voor ‘uiterst reputatie’. Het komt ook van het Scandinavisch woord “lawer” voor ‘leeuw’. Lars betekent kracht en nederigheid en verwijst vaak naar loyaliteit, trouw en nobelheid. Het is een relatief populaire baby naam, hoewel het relatief zeldzaam is in de hele bevolking. Er zijn veel beroemdheden geheten Lars, waaronder Lars Ulrich van de metalband Metallica.