Betekenis van de naam David

De naam David is afgeleid van het Hebreeuwse woord “dawid”, wat betekent “liefhebbend”. Dit woord komt van de wortel ‘dâvid’, wat “liefde” betekent. David is een bijbelse naam die teruggaat op de aartsvader en engelfiguur met dezelfde naam.

Oorsprong van de naam David

De naam David is afgeleid van het Hebreeuwse woord dawid, dat ‘geliefde’ betekent. De naam stond oorspronkelijk symbool voor Gods liefde en goedheid. David was één van de twaalf aartsvaders van Israël die sleutelrol speelde in de tradities van de Joodse religie.

David staat ook bekend als koning David, één van de meest beroemde koningen uit de Bijbel. Hij was de vader van Salomo en wordt geprezen als een man van grote deugden, kracht en moed. Hij veroverde de stad Jeruzalem, richtte een koninkrijk op en schreef vele gebeden en gezangen. David werd door God uitverkoren om een eeuwigdurend koninkrijk te regeren en salig werd verklaard voor het einde van zijn dagen.

Populariteit en verspreiding van de naam David

David is een vrij populaire naam. In 2013 stond hij op de 12e positie in de top 500 van meest populaire jongensnamen in de Verenigde Staten. In Engeland en Wales is David net iets minder populair, maar hij bezet wel de vierde plaats in de lijst van meest populaire namen ter wereld.

In de meeste Europese landen is David ook een populaire naam. In Nederland stond hij in 2017 op de 23e plaats in de lijst van meest populaire jongensnamen, terwijl hij in België op de 13e plaats stond.

Varianten van de naam David

Verschillende taalvarianten van de naam David zijn Davide (Italiaans), Davey (Engels), Dawid (Tsjechisch) en Daivid (Jiddisch). Ook bestaan er vele afgeleide en cognitieve vormen zoals Davin (Iers-Gaelic) en Davidson (die het patroniem ‘son of David’, oftewel ‘zoon van David’, betekent).

Bekende dragers van de naam David

De naam David wordt al eeuwenlang veel gedragen door bekendheden en beroemdheden. Eén van de beroemdste dragers van de naam is striptekenaar en activist David Lloyd. Verder zijn er acteurs zoals David Byrne, David Tennant, David Schwimmer en David Hasselhoff. Ook is David Beckham een bekende naamdrager.