Bram: Naam Betekenis

Bram is een populair voornaam in Nederland en België, afgeleid van Abraham. De naam Bram staat voor “vader des volks”, dit is de meest gebruikelijke Nederlandse betekenis. In het Engels staat de naam Bram voor “Een bram die de indruk wekt” of “Een heldere man”.

De Bram is afgeleid van het Hebreeuwse woord ‘Abraham’, wat “vader des volks” betekent. De naam werd in Europa gebruikt als een variants op de oudere namen Abram of Avraam. In de joodse traditie was Bram de naam van de beroemde oude testamentische tekenfiguur Abraham.

In de moderne wereld hebben veel mensen hun geboortenaam veranderd om een hoger statusbeeld te creëren. Veel mensen hebben bijvoorbeeld hun naam gewijzigd in Abraham of Bram.

De laatste jaren heeft Bram in populariteit gegroeid en wordt steeds vaker geassocieerd met charme, leiderschap en succes. Veel mensen kiezen de naam voor hun kinderen om Latijnse schoonheid aan te brengen en om het toevoegen van historisch erfgoed.

Naast de traditionele betekenis, is de naam Bram in de dagelijkse taal gebruikt voor iemand die creatief en ondeugend is. Een persoon met de naam Bram is heel meegaand, initiatiefrijk en graag betrokken bij maatschappelijke besluitvorming.

Plaats in Populairiteit

In Nederland begon de naam Bram in de jaren 70 populair te worden. Tegenwoordig is de naam relatief algemeen als babyjongensnaam en is hij helaas geen topkeuze meer. Volgens de Social Insurance Bank in Nederland was de naam Bram de nummer 41 op de populairste jongensnamen in 2020, waarbij 163 baby’s deze naam droegen.

In België is de naam Bram even populair. In 2019 stond de naam Bram op de 63ste plaats met 264 gedeelde namen, volgens de National Register in België. In de VS is de naam Bram minder populair en staat momenteel op de 1261e plek, volgens de Social Security Administration.

Beroemde Namen Dragenden

Er zijn veel beroemdheden die de naam Bram dragen. De beroemdste is misschien Brams Stoker, de auteur van het beroemde horrorverhaal ‘Dracula’. Andere beroemde Brams zijn de Canadese acteur/regisseur/producent Brams Carlyle, de Noorse profvoetballer Brams Haugen, de Nederlands-Amerikaanse toneelspeler/director/producent Brams Welch en de Braziliaanse bokser Brams Rocha.

Al met al zijn er veel verschillende betekenissen gekoppeld aan de naam Bram. Hoewel de naam in veel Europese landen populair is, is de naam ook interessant voor personen die graag een traditions van hun naam willen behouden. Of je nu gaat voor de klassieke betekenis van “vader des volks” of kiest voor de frisse en creatieve betekenis die we tegenwoordig aan de naam geven – Bram kan altijd een goede keuze blijken te worden.